Hopp til hovedinnhold

Oversatt av Hege Randi Tørressen.
Bearbeidet av Sigrid T’Hooft og Hege Randi Tørressen


Sancthansnatten (1853)

Fortidens spillestil, musikk og kostymer møter nåtidens teater. Opplev en unik oppsetning av ukjent Ibsen-stykke på den nye scenen ved Ibsen museum & teater.

Sancthansnatten, et skuespill av Henrik Ibsen? Ja, dette er Ibsens ungdomsverk, skrevet av en 24 år gammel dramatikerspire i 1852. Ibsen hadde selv regien på uroppførelsen ved Den Nationale Scene i Bergen, men forestillingen høstet mye kritikk. Ibsen uttalte senere at Sancthansnatten aldri mer skulle oppføres – og det er ikke med i hans samlede verker.

Nå får imidlertid dette hemmelige Ibsen-stykket nytt liv. Den belgiske regissøren Sigrid T’Hooft regnes for å være ledende i Europa innenfor såkalt Historically informed performance (Hip). Hun forsker på hvordan teater ble skapt i fortiden. Med dagens blikk på historiens estetikk lager T’Hooft unikt teater. Dette er ingen rekonstruksjon, men alt fra språk og spillemåte til musikk, kostymer og scenografi er inspirert av hvordan man satte opp teater i Ibsens tidlige karriere.

Gjør deg klar for en forestilling med mye deklamasjon, patos og gestikulering. Forbered deg på at alt går litt saktere. Denne måten å spille på er ny, både for de fleste av skuespillerne, og for publikum. Det hele akkompagneres av en pianist, som understreker, forsterker og følger historien. 

Sancthansnatten er en romantisk eventyrkomedie, som kan minne litt om Shakespeares En midtsommernattsdrøm, men med en nordisk tilnærming og med innslag av sosialt melodrama. Her blir det humor, magi og forviklinger! Handlingen foregår på en gård i Telemark, der det er duket for feiring av sankthansaften. Vi møter noen ungdommer; to av dem er hemmelig forlovet, men er de egentlig de rette for hverandre? Med ett dukker det opp en nisse, som putter noe i punsjen. Når ungdommene drikker denne, åpenbarer det seg en helt ny verden, de husker plutselig hendelser fra barndommen som de hadde glemt – og alt snus på hodet …

Bli kjent med et verk av vår store nasjonalskald, fra hans formende år som forfatter. Her kan du se konturene av temaene som skulle prege Ibsens senere arbeid, ikke minst dannelsen av den norske identiteten.

Sancthansnatten åpner den nye scenen på Ibsenmuseet, som nå heter Ibsen Museum & Teater, nøyaktig 193 år etter Ibsens fødselsdag.


Forestillingen er produsert av

Karakter

Karakter

Karakter

Karakter

Karakter

Karakter

Karakter

Karakter

Oversatt av Hege Randi Tørressen.
Bearbeidet av Sigrid T’Hooft og Hege Randi Tørressen

Kunstnerisk lag

Regissør: SIGRID T'HOOFT
Musikalsk ansvarlig: MAGNUS LODDGARD
Scenograf: KATJA EBBEL FREDERIKSEN
Kostymedesigner: ANNA KJELLSDOTTER
Lysdesigner: TOMMY GEVING
Maskør: IDA KRISTINE HØGBAKK
Dramaturg: HEGE RANDI TØRRESSEN

Produksjonslag

Produsent: Ola A. Neergaard
Inspisient: Kine Sørbøe
Sufflør: Ingvild Gjerstad
Scenemester: Njål Øwre
Lysmester: Kato Adolfsen
Produksjonsansvarlig kostymer: Stine Berg Knudsen
Forestillingsansvarlig kostymer: Jannicke Spillmer Klohs
Rekvisitør: Mone Rustøy
Informasjonsansvarlig: Åsta Hoem Hagen
Markedsansvarlig: Jan Lier, Hilde Vibeke Innerby.

sancthansnatten_3000x2265.jpg

 

20. mars – 21. mai

Timer og minutter

Kroner og øre

Personer:
Seda Witt og Jonas Hoff Oftebro.
Foto: Øyvind Eide

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1