Hopp til hovedinnhold
OMVISNING HVER TIME

Velkommen inn i Henrik Ibsens leilighet

Velkommen inn i hjemmet til vår aller største dramatiker. Her bodde Henrik Ibsen med hustru Suzannah Ibsen de siste 11 årene av livet sitt, her skrev han de siste verkene sine, her trakk han sitt siste åndedrag.

Velkommen inn i hjemmet til vår aller største dramatiker. Her bodde Henrik Ibsen med hustru Suzannah Ibsen de siste 11 årene av livet sitt, her skrev han de siste verkene sine, her trakk han sitt siste åndedrag.

IBSEN Museum & Teater
01. mai – 30 .sep. 2024
Alle dager: Hver time mellom kl. 11.00 og 17.00
01. okt. – 30 .des. 2024
Man, tor, lør, søn: Hver time mellom kl. 11.00 og 15.00
Kjøp billett

Henrik Ibsen bodde i utlandet i store perioder av sitt liv, men i 1891 kom han tilbake til Norge, og her i Arbins gate 1 levde han altså sine siste år sammen med sin kone.

Omvisningen går gjennom alle værelser i hele leiligheten som Henrik og Suzannah leide sine siste år, både de luksuriøse, offisielle værelsene, og de mer spartanske, private værelsene.

  • Vi tilbyr omvisninger hver hele time på norsk eller engelsk.
  • I omvisningen tar vi først en tur inn på teaterscenen, før vi gå videre inn i Ibsens hjem.
  • Omvisningen avsluttes ved den nye utstillingen Jeg spørger helst, som kan utforskes på egenhånd.
  • Omvisningen varer i ca. 30 minutter.
  • Det er ikke mulig å besøke Ibsens leilighet på egenhånd. 
  • Den røde salongen i Henrik Ibsens hjem i Arbinsgate
    Haakon Harriss

Tre inn i en annen tid

Et besøk hos Henrik og Suzannah Ibsen er som å trå over terskelen til en annen tid. Fra øyeblikket du entrer leiligheten, står du i en tidskapsel fra slutten av 1800-tallet – et hjem fylt av kunst, minner og spor etter en av verdens mest kjente dramatikere.

Leiligheten, som ligger i tredje etasje i en ærverdig bygård, ligger bare et steinkast fra Det Kongelige Slott og framstår slik den var da Ibsen bodde her fra 1895 til sin død i 1906.

Atmosfæren av storbyliv og sofistikert kultur preger alle rommene. Hvert rom forteller en historie om Ibsens arbeidsliv, familieliv og elegante smak. Her finner du familien Ibsens originale møbler, noen i mørkt tre, andre med blomstrete trekk, bladgull og pomponger.

Nydelige silkegardiner og tidstypiske detaljer – alt med et preg av raffinement. Mønstrede gulvtepper og linoleum, vakre malerier og kunstverk minner om et liv fylt med inspirasjon og reiser.

Ibsens arbeidsrom, hjertet av leiligheten og museet, står som et stille vitnesbyrd om hans skapende kraft. Ved skrivebordet fullførte han sine to siste verker, omgitt av bøker, minner og kunst som inspirerte ham.

Rommet utstråler arbeidsro og dyptgående refleksjon, som om du kan kjenne nærværet av den store dikteren selv.

Leiligheten gir et intimt og levende bilde av Ibsen som både dikter og menneske. Du kan nesten se ham vandre gjennom rommene, dypt i tankene, kanskje med et blikk mot Kristiania by eller slottet.

  • Henrik Ibsens arbeidsbord i arbeidsværelset i Arbins gate

Henrik Ibsens ånd i veggene

Å besøke Henrik Ibsens hjem er som å gå inn i hans åndelige og kreative verden. Når man trer inn i huset, får man en følelse av å komme tettere på hans indre liv og kunstneriske sjel.

Hele rommet, fra møblene til småtingene, er nøye bevart og står slik de var plassert da Ibsen levde. Alt for å gi besøkende en følelse av å "møte" Ibsen og forstå hans tenkemåte og kunst.

Det er som om han fortsatt er til stede mellom veggene, med sitt unike blikk på verden, som vi fortsatt kan føle gjennom atmosfæren i hjemmet hans.

  • Sengen til Henrik Ibsen
    Henrik Ibsens seng Anne - Lise Reinsfelt

De siste 11 årene av livet, og de to siste skuespill

I denne leiligheten tilbrakte Ibsen sine siste 11 leveår og skrev sine to siste skuespill: John Gabriel Borkman (1896) og Når vi døde vågner (1899).

I disse verkene møter vi to eldre menn, bankdirektør Borkman og kunstneren Rubek, som begge gjennomgår en indre kamp med de ofrene de har pålagt familie og venner for å kunne følge sine egne kunstneriske drømmer.

Disse skuespillene regnes ofte som noen av Ibsens mest selvbiografiske verk, ettersom han selv var godt voksen og i en ettertenksom fase av livet da han skrev dem i leiligheten i Arbins gate 1.

Under kan du se nærmere på handlingen i hvert av stykkene.

John Gabriel Borkman

John Gabriel Borkman og Ella Rentheim var kjærester i ungdomsårene. Advokat Hinkels var forelsket i Ella, og tilbød John Gabriel en stilling som banksjef mot å gi slipp på Ella. Drevet av personlige ambisjoner tok han til takke med tvillingsøsteren Gunhild, og de fikk sønnen Erhart.

Som barn var John Gabriel med faren i gruvene og hørte malmen synge da den ble utvunnet. Slik forsøker han også som banksjef å få bankens penger til å klinge gjennom tvilsomme transaksjoner. Advokat Hinkels som holder John Gabriel ansvarlig for at Ella fremdeles avviser ham, avslører bedrageriet. Det fører til åtte års fengsel, mens Ella tar til seg Erhart som pleiesønn og skaffer dem et hus.

Etter soning isolerer John Gabriel seg i huset og vandrer hvileløst i andre etasjen. Ella blir uhelbredelig syk. Hun tilbyr Erhart å bli enearving mot å bære hennes navn, Rentheim. John Gabriel er villig til å ofre familienavnet, mens Gunhild ønsker at Erhart skal gjøre karriere og gjenopprette familiens ære.  Erhart bryr seg hverken om morens stolthet, farens omdømme, eller sin døende tantes ettermæle. Ute i snøføyka griper kulden om John Gabriel hjerte og han dør, mens søstrene forsones i nattemørket.

Når vi døde vågner

Arnold Rubek er en aldrende og berømt billedkunstner. Han har laget skulpturen Oppstandelsens dag der Irene sto modell. Da hun var yngre så hun det som sin livsoppgave å følge Rubek og hjelpe ham med hans kunst. Hun hadde også følelser for ham, men da hun forstod at Rubek ikke så henne som noe annet enn en modell, forlot hun ham i sinne og skuffelse.

Siden den gang er skaperevnene til Rubek blitt svekket, og det er bare Irene som kan få ham tilbake til den kunstneren han engang var.
Nå er han gift med den mye yngre Maja, og de har bodd i utlandet i et ekteskap som har falmet med årene.

Maja og Arnold Rubek ferierer på et badehotell i Norge. Tilfeldighetene vil at Irene også er der, sammen med en diakonisse som følger henne som en skygge. Maja møter bjørnejegeren Ulfhejm som inviterer henne med opp i fjellene. Irene beskylder Rubek for å ha ødelagt livet hennes. Hun har to ekteskap bak seg i tillegg til et opphold på sinnssykehus. Rubek ber henne om å komme tilbake slik at han kan skape igjen. Sammen går de to opp på fjellet der de møter Maja og Ulfhejm som er på vei ned igjen for å søke ly for stormen. Rubek og Irene fortsetter videre oppover og blir tatt av snøskred.

Omvisninger for grupper

  • Grupper som ønsker egne omvisninger er velkomne til å forhåndsbestille.
  • Omvisning bestilles på forhånd på tlf. 40 02 36 30.

Møte med minner

For personer med demens på dagsenter og sykehjem tilbyr Ibsenmuseet egne omvisninger i Ibsens leilighet. Omvisningen legger opp til samtale rundt leiligheten. Hvordan levde Ibsen med sin kone Suzannah i denne staselige leiligheten? Ibsens diktning;Terje Vigen, kanskje kommer det noen strofer fra dette kjente og kjære diktet?

Omvisning bestilles på forhånd på tlf. 40 02 36 30.

  • Pris kr. 600,-
  • Varighet: 1 time
  • Henrik Ibsen står i vinduet  i Arbins gate 1
    1/1
Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2