Fra Ibsenmuseum til et helt hus for Ibsen
-
Foto: Metropolis
Ibsenmuseet gjennomgikk en omfattende opprusting og utvidelse til Ibsenåret 2006, og de viktigste tiltakene den gangen var en omfattende rekonstruksjon av Ibsens hjem og etablering av basisutstillingen «Henrik Ibsen – tvert imot!». Disse arbeidene ga Ibsenmuseet et løft, noe som resulterte i større aktivitet og mer enn doblet besøkstall.
I 2012 ble bygården kjøpt av Victoria eiendom ved Christian Ringnes. Dette ga muligheter til å utvide driften. Ved å utvikle Ibsenmuseet til et Ibsenhus; med teaterscene vil aktivitetsnivået kunne økes og styrke Ibsenmuseet som publikumsmagnet. Målet er å oppnå større bredde og gi flere besøkende mulighet til å bli engasjert, begeistret og provosert av Ibsens arbeider.
En scene for Ibsens dramatikk
Teaterscenen skal utvikles i samarbeid mellom Ibsenmuseet og Nationaltheatret med Victoria Eiendom som utbygger. Her skal Ibsens dramatikk spilles både på norsk og for turister. Utvalget av teaterforestillinger i turistsesongen har vært begrenset, og en viktig målsetning blir å styrke dette tilbudet.
Ibsenmuseet er allerede i dag mye brukt i undervisningssammenheng. Med en teaterscene kan også barn og unge se Ibsens verker på scenen og på engasjerende måter bli kjent med verdensdramatikeren. Teaterscenes skal også tilby unge dramatikere en utprøvningsarena.
Publikum vil få se teater på høyt nivå i et miljø der spisskompetansen om Henrik Ibsens forfatterskap og liv finnes. Ved å forene historien om Ibsens liv og virke med en scene der Ibsens dramatikk blir fremført, får man et unikt senter for Ibsen som vil vekke internasjonal interesse.
-
Foto: Haakon Harriss
Utbyggingen av teaterscene blir svært omfattende og gjør at Ibsenmuseet må stenge i byggeperioden. Når vi åpner igjen vil Ibsens hjem fortsatt være på plass, men med et helt nytt inngangsparti og en teaterscene som utvider tilbudet betydelig.