Ny scene i Ibsens bakgård
Den 20. mars blir det premiere på den splitter nye teaterscenen på nyrenoverte IBSEN Museum & Teater. Da vises Ibsens hemmelige ungdomsverk Sancthansnatten.
Med utsikt over Slottsparken satt en aldrende Henrik Ibsen og skrev sine to siste av totalt 28 verk. Ibsens hjem har lenge vært en viktig del av formidlingen av dikterens liv og virke. Etter flere års ombygging og oppgradering av både leiligheten og utstillingslokalene, fusjonerer vi formidling og scenekunst til det nye IBSEN Museum & Teater.
På grunn av manglende driftsmidler åpnes det ikke for ordinær drift helt ennå, men i samarbeid med Nationaltheatret blir det en snikåpning av scenen med Ibsens satiriske komedie Sancthansnatten.
- 1/1
Bilde av den nye teatersalen ved IBSEN Museum & Teater Foto: Haakon Harriss / Norsk Folkemuseum.
Internasjonalt Ibsenmiljø
Planen er at IBSEN Museum & Teater skal tilby omvisninger i Ibsens leilighet, utdrag og fulle iscenesettelser av Ibsens dramatikk, utstillinger, konserter, foredrag og diskusjoner omkring Ibsens grunntematikk.
– Når IBSEN Museum & Teater på et tidspunkt åpner, er ambisjonen å skape et internasjonalt Ibsenmiljø, der verdensdramatikeren blir presentert både for det norske og det tilreisende publikummet, sier direktør i Stiftelsen Norsk Folkemuseum, Nina Refseth.
Den nye teatersalen er plassert bak utstillingslokalet i første etasje, i det som tidligere var bakgården i Arbinsgate. Her er det plass til 133 publikummere. Noe som kan hjelpe til å spre Ibsens dramatikk og tankegods til enda flere publikummere.
– Huset skal bli en inspirerende og tydelig aktør og stemme i den offentlige kunst- og kulturdebatten. Med denne scenen kan hele Norge og de mange Ibsenturistene som kommer til hovedstaden, få oppleve dramatikken i tillegg til hjemmet hans. Slik styrkes også Oslo og Norge som attraktiv kulturdestinasjon, sier prosjektleder Ingrid Forthun ved Stiftelsen Norsk Folkemuseum.
Humor og kjærlighet
Det blir både humor, magi og forviklinger når Nationaltheatret gjester Ibsens bakgård med 40 forestillinger av Sancthansnatten. Ungdommene Johannes, Juliane, Julian og Anne samles på en gård i Telemark for å feire sankthansaften. To av dem er hemmelig forlovet, men er de egentlig de rette for hverandre, og hvem klarer å sette til side snusfornuften og faktisk nyte sommernatten? Med ett dukker det opp en nisse, som putter noe i punsjen deres. Da åpenbarer det seg en helt ny verden, de husker plutselig hendelser fra barndommen som de hadde glemt – og alt snus på hodet …
– Vi lover en unik, uventet og underholdende teateropplevelse, sier Forthun.
FAKTA: IBSEN Museum & Teater
Ibsenmuseet ble grunnlagt av skuespiller Knut Wigert i 1990. Stiftelsen Norsk Folkemuseum overtok driften i 1993. Ibsens leilighet i andre etasje og utstillingslokalet i første etasje sto ferdig restaurert og rekonstruert til Ibsenåret i 2006. Etter ombyggingen med teaterscene og oppgraderingen av både leilighet og utstillingslokale, skifter det tidligere Ibsenmuseet navn til IBSEN Museum & Teater. Stiftelsen Norsk Folkemuseum har inngått en langsiktig leieavtale med Victoria Eiendom som eier bygget.
FAKTA: Sancthansnatten
Ibsen hadde selv regien på uroppførelsen ved Den Nationale Scene i Bergen i 1853, men forestillingen høstet mye kritikk. Ibsen uttalte senere at Sancthansnatten aldri mer skulle oppføres – og stykket ble derfor ikke inkludert i hans samlede verker i hans levetid.
Regien på Nationaltheatrets oppsetning på IBSEN Museum & Teater, er ved den belgiske regissøren Sigrid T’Hooft som er ledende innenfor såkalt Historically informed performance (Hip). Arbeidsmåten er ikke rekonstruksjon, men språk og væremåte, musikk, kostymer og scenografi er inspirert av hvordan teater ble fremført, og kjønnsrollene praktisert i Ibsens samtid. Det hele akkompagneres av en pianist, som understreker, forsterker og følger historien.
Kontaktpersoner
Nina Refseth
Direktør Stiftelsen Norsk Folkemuseum
nina.refseth@norskfolkemuseum.no
Telefon: 416 00 701
Ingrid Forthun
prosjektleder IBSEN Museum & Teater
Ingrid.Forthun@norskfolkemuseum.no
Telefon: 900 40 874
Ida M. Halvorsen
Kommunikasjonsjef Nationaltheatret
ida.halvorsen@nationaltheatret.no
Telefon: 957 56 187